Fitness

Vrei sa-ti imbunatatesti calitatea vietii tale? Vrei sa arati si sa te simti mai bine decat in ultimii ani? Doresti sa te protejezi de boli si sa ai o durata de viata mai lunga? 

Iata cateva intrebari la care sunt convinsa ca ai raspuns DA.

Daca te-ai hotarat sa faci mai multa miscare pentru a fi mai activ sau pentru a scapa de kilogramele in plus. sala de fitness poate fi o alegere buna pentru tine. Insa, fara o indrumare corecta, ea poate deveni doar un loc de petrecere a timpului liber.

Pentru ca fitnesul sa fie eficient, trebuie sa stii cateva reguli ale sportului de sala. 

Inca din prima sedinta, alege un antrenor caruia sa ii spui motivul pentru care te afli acolo si ce vrei sa obtii de la fiecare sedinta.

Pentru inceput sunt recomandate exercitiile usoare si evolutia treptata, dar intr-un timp indelungat si nu brusc. Daca iti cunosti scopul pentru care te afli la sala, dozeaza-ti efortul pentru fiecare sedinta, pentru a avea rezultatele pe care le astepti. 

Incalzirea este absolut necesara pentru fiecare sedinta de fitnes. In primele 15 minute iti vei pregati musculatura pentru efort. 

Dupa aceasta faza, poti incepe efectiv sedinta. Specialistii recomanda trei tipuri de exercitii. Unul pentru imbunatatirea activitatii cardiace, altul pentru intarirea musculaturii si ultimul pentru marirea flexibilitatii. 

Specialistii sunt de parere ca in timpul activitatilor fizice este recomandat sa se lucreze la o capacitate de maximum 70% din ritmul cardiac accelerat, propriu fiecarei persoane. Deci incearca sa iti dozezi efortul si sa nu te suprasoliciti. 

Cel mai bun indicator al suprasolicitarii este vorbitul in timpul acestor reprize. Daca poti purta o conversatie cu cel de langa tine pe tot parcursul acestor proceduri, incalzirea si-a atins scopul. Daca te simti obosit insa, gafai si nu poti purta o conversatie, atunci te-ai suprasolicitat si te poti astepta sa termini mai repede sedinta sau sa ai febra musculara a doua zi. 

Exercitiile pentru imbunatatirea activitatii inimii sunt cele de aerobic, cu care se face incalzirea de regula. Poti incerca mersul pe banda sau alergatul timp de 20 de minute, marind treptat ritmul si alternand cu reprize mai linistite.


Pentru intarirea musculaturii, vei lucra fiecare clasa mare de muschi. Cate 12 exercitii pentru fiecare set sunt suficiente la inceput pentru a avea rezultatele asteptate. Se recomanda ca procedurile de intarire a musculaturii sa se realizeze de doua ori pe saptamana si sa nu lucrezi de doua ori intr-o zi aceeasi clasa musculara.


Pentru flexibilitate, specialistii recomanda pozitii care solicita si intind musculatura sau miscari realizate foarte lent. Pot fi exersate in fiecare zi, dar nu mai putin de trei zile pe saptamana, pentru a avea rezultate imediate. Fiecare pozitie se va pastra de la 10  la 30 de secunde, dupa care vei reveni in pozitia initiala si vei incepe un alt set.


Cere sfatul instructorului pentru a executa corect exercitiile. Mai mult, echipamentul de sala nu iti va lipsi, asa ca incearca sa eviti improvizatiile pentru ca trupul tau sa se simta confortabil.